روش هاي نگهداري مواد غذايي
|
|
الف – نگهداري كوتاه مدت : در انبار يا قفسه يا در يخچال و فريزر نگهداري مي شود . ب – نگهداري دراز مدت : شامل پاستوريزه كردن ، كنسرو كردن ، شور كردن و پرتو افشاني است . |
سوالات تشريحي فصل 12 همراه با پاسخ
|
|
1- شيوه ي نگهداري كوتاه مدت گروه گوشت را توضيح دهيد : گوشت خام بايد روكش و سر پوش آزاد ي داشته باشد و در يخچال 5-2 روزنگهداري شود .
گوشت پخته بايد به سرعت سرد شده سرپوش آزادي داشته باشد و دور از گوشتهاي خام نگهداري شود . و در يخچال به مدت 4-2 روز نگهداري شود . |
|
2- شيوه نگهداري كوتاه مدت گروه سبزي و ميوه را توضيح دهيد . ابتدا قسمتهاي آسيب ديده را جدا كرده ،به طور معمول بسته بندي نموده . و در قفسه تاريك ، خشك كه امكان تهوه داسته باشد نگهداري نمايد . 3- چگونه مي توان با استفاده از اصل دهيد را تا سيو ن مواد غذايي را نگهداري كرد؟الف ) آب ازماده غذايي گرفته مي شود ب ) آب از ميكروارگانيسم ها به وسيله گرفته مي شود . |
|
4- pH چه نقشي در نگهداري مواد غذايي دارد ؟ محلول هاي اسيد ي قوي 4=pH بيشتر ميكروبها را از بين مي برد اما همه را از بين نمي برد . 5- شيوه ه مناسب نگهداري مواد غذايي زير را بيان كنيد : شير ، گوشت خام ،كنسرو ماهي ، باقيمانده ي غذاي پخته ،سبزي سالادي شير : در يخچال به مدت 4-3 روز نگهداري شود . گوشت خام : روكش و سرپوش آزادي رويش گذاشته و در يخچال به مدت 5-2 روز نگهداري شود . كنسرو ماهي : ماده غذاي كنسروشده بايد در ظروف كاملاً خالي از هواو اكسيژن بسته بندي شود و اغلب مي توان اين غذا را به مدت 4-1 سال نگهداري نمود . كنسروهاي متورم و يا تركيده و نيز قوطيهاي حاوي غذاهاي فاسد بايد دور انداخته شود . باقيمانده ي غذاي پخته : به سرعت سرد شده ،سر پوش آزادي داشته باشد و دور از مواد خام در يخچال به مدت كوتاه نگهداري شود . وبلافاصله مصرف گردد. سبزي سالادي : بهتر است همان روز خريد ،مصرف شود . در يخچال به مدت 3 روز نگهداري شود . |
|
6- در صورت رعايت چه نكاتي مواد فساد پذير را مي توان در مدت طولاني تري نگهداري كرد؟ 1- جلوگيري ار رشد ميكروبها با روش هاي مختلف سرد كردن ،گرم كردن ،خشك كردن ، روشهاي شيميايي ،كنترل pH و غيره 2- كنترل با جلوگيري از واكنش هاي آنزيمي : به طور ثال به وسيله تثبيت آنزيم ها مي توان از اين واكنش جلوگيري كرد. 3- جلوگيري از اكسيد اسپون اجزاي مواد غذايي در اثر اكسيژن موجود در هواه . با ايجاد خلاء و يا كنسرو و اضافه كردن آنتي اكسيد ان مي توان از اكسيد اسيون جلوگيري كرد. 7- روش نگهداري دراز مدت شامل چه مواردي است ؟ شامل پاستوريزه كردن ، كنسرو كردن ، انجماد كردن ، شور كردن وپرتوافشاني كردن است. |
|
8- مدت نگهداري پنير وتخم مرغ چه ميزان است ؟ تخم مرغ 3 هفته و پنير 2 هفته در يخچال است . 9- به نظر شما نحوه ي نهداري محصولات خشك مانند : شكر ، برنج ، آرد ، چگونه است ؟ در پاكت يا ظرف نگهداري شود . محل نگهداري در قفسه يا كابينت خشك ، خشك و با تهويه خوب به مدت 3-2 ماه 10- منجمد كردن در چه شرايطي انجام ي شود ؟ غذاهاي منجمد شده در دماي تا 3 ماه نگهداري مي شوند . |
|
11- منظور از انجماد صنعتي چيست ؟ عذا ها به روش هاي مختلف صنعتي در دماي تا 30- منجمد مي شوند و مي توانند براي مدت هاي طولاني تري نگهداري شوند . 12- گازهاي غليظ چگونه نگهداري مواد غذايي كمك مي كنند ؟ فنل ها ،متانول و اسيد هاي فرار ناشي از دود چوب بلوط به ماده غذايي طعم مي دهد ولي نگهدارنده ضعيفي هستند . كاربرد اين روش در مورد ماهي دودي و ماهي آزاد مي باشد . 13- سركه چگونه در نگهداري مواد غذايي مؤثر است ؟محلول اسيد قوي بالاي 4= pH بيشتر نيرو ها را از بين مي برد اما همه را از بيتن نمي برد . مانند انواع سس ها |
|
14- پرتو افشاني چگونه در نگهداري مواد غذايي مؤثر است ؟پرتو هايي مانند ايكس و گاما باكتري ها را از بين مي برد . در درجات متفاوت استريليزاسيون ايجاد ي كنند . پرتو افشاني در دوزهاي بالاتقريباً استريليز اسيون كامل مي كند . در دوزمتوسط بيشتر باكتري ها ي بيماري را از بين مي برد. در دوز پائين حالتي شبيه به پاستوراسيون ايجاد مي كند . |
|
15- چگونه مي توان غذاهاي فساد پذير را درمدت طولاني تري نگهداري كرد؟ در صورت رعايت موارد زير : 1- جلوگيري از رشد ميكروبها ارگانيسمها با روش هاي مختلف سرد كردن ،گرم كردن ، خشك كردن ،روشهاي شميايي ، نترل pH وغيره 2- كنترل با جلوگيري از روشهاي آنزيمي : به طور مثال به وسيله تثبيت آنزيم مي توان از اين واكنش جلوگيري كرد. 3- جلوگيري از اسيد اسيون اجزاي مواد غذايي در اثر اكسيژن موجود در هوا. باايجاد خلاو يا كنسرو كردن و يا اضافه كردن آنتي اكسيدان مي توان از اكسيد اسيون جلوگيري كرد. |
سوالات تستي فصل 12
|
|
1- مدت نگهداري مارگارين دريخچال .......... است . الف- دوهفته ب- سه هفته ج- شش هفته د- هشت هفته
2- شرايط نگهداري ما رگارين ، سايرچربيها ، روغن ها چگونه مي باشد ؟ الف ) دور از نور و هوا در پوششي ضد نور يا ظروف سربسته نگهداري شوند . ب ) بسته بندي معمولي شوند . ج ) در پاك يا ظرف نگهداري شوند . د ) همه ي موارد صحيح است . |
|
3- روش پاستوريزاسيون درجه حرارت ......... است . الف ) ب ) ج ) د )
4- انواع سيب و موز توسط كدام روش نگهداري مي شوند ؟ الف ) گازهاي ( دي اكسيد كربن ) ب ) گازهاي غليظ ج ) خشك كردن به وسيله خورشيد د ) همه ي موارد |
|
5- اين روش در تمام دنيا اتفاده نمي شود . در بعضي كشور ها مثل انگليس اجازه داده نمي شود و در امريكا براي يك نوع گوشت و جلوگيري از الودگي گندم استفاده مي شود . الف ) روش استفاده از گازها ب ) اشعه ي اوراء بنفش ناشي از لامپ ج ) خشك كردن به وسيله خورشيد د ) پرتو افشاني
6- كاربرداري روش براي نگهداري دراز مدت نان ،كيك ها و تصفيه هوا مي باشد . اين روش كدام است ؟ الف ) منجمد كردن ب) اشعه ماورا ء بنفش ناشي از لامپ ها ج ) گازهاي بي اثر د ) پرتو افشاني |
|
7- مدت نگهداري كدام يك از مواد غذايي زير نا محدود است و چرا ؟ الف ) مارگارين . زيرا هيچ وقت فاسد نمي شود ب ) روغن ها . چون حاوي آنتي اكسيد انهاي طبيعي و افرودني هستند . ج ) هر دو مورد د ) هيچكدام
8- مدت نگهداري خامه و شير در يخچال .............. است . الف ) شير 3 رو زو خامه يك هفته ب ) هر دو به مدت يك هفته ج ) بهتر است همان روز خريد مصرف شوند د ) هر دو به مدت 4-3 روز |
پاسخ سوالات تستي فصل 12
|
|
| سوال |
پاسخ |
سوال |
پاسخ |
سوال |
پاسخ |
سوال |
پاسخ |
| 1 |
ج |
2 |
ب |
3 |
الف |
4 |
الف |
| 5 |
د |
6 |
ب |
7 |
ب |
8 |
د | |